Achtergrond

Click here for English.

Achtergrondinfo en geschiedenislesje


Filmhuis Cavia draait al meer dan 30 jaar met een minimaal budget non-profit bijzondere films op een bijzondere locatie in Amsterdam, namelijk het oude Prinses Beatrix Schippersinternaat tussen de Van Hall- en De Kempenaarstraat, dat we delen met veel kunstenaars en een kickboksschool.

Filmhuis Cavia is in 1983 opgericht door een krakersbeweging uit de Staatsliedenbuurt, waaronder de inmiddels overleden producent René Scholten. Waar de naam ‘Cavia’ vandaan komt weet niemand, maar er wordt gesuggereerd dat het is afgeleid van de vroegere naam Cultureel Audiovisueel Centrum Amsterdam (CAVCA) of van Kollektief Audiovisueel Kafé Amsterdam (KAFKA).

Met maar 40 stoelen zijn we een van de kleinste bioscopen van Nederland, en de kleinste van Amsterdam. We draaien sommige van onze films zoveel mogelijk ambachtelijk op 16 en 35 mm. Vanaf het prilste begin zijn alle medewerkers vrijwilliger. Filmhuis Cavia houdt vast aan de doe-het-zelf mentaliteit van de kraakbeweging. Wat inhoudt dat we alles zelf doen, tot reparaties aan toe. Cavia heeft geen winstoogmerk en krijgt subsidie van stadsdeel West.

In de afgelopen 31 jaar zijn vanuit Filmhuis Cavia vele filminitiatieven de wereld ingetrokken en hebben wij vele mensen opgeleid tot filmoperateur en -programmeur. Festivals die ooit klein in Cavia begonnen zijn, zijn bv. de Roze Filmdagen, CinemAsia en het KLIK! Animatiefestival.

Tegenwoordig host Filmhuis Cavia speciale filmprogramma's op het gebied van (seksuele/gender) diversiteit, zoals bijvoorbeeld het TranScreen filmfestival. Cavia viert diversiteit!

Elke zomer draait Filmhuis Cavia films 'voor de buurt' in/bij Amsterdam West, op mooie locaties zoals de Buurtboerderij in het Westerpark, Museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt, het Van Beuningenplein in de Staatsliedenbuurt, de Pesthuislaan bij het voormalige Wilhelmina Gasthuis complex en in Amsterdam-Zuid bij microbrouwerij Butcher's Tears voor de deur.

Verder is Filmhuis Cavia de eerste bioscoop van Nederland waar je drankjes en kaartjes voor de film kunt afrekenen met Bitcoins. Cavia is ook lid van de Cinevillepas, en voor minima goed te bezoeken met filmprijzen van maar 5 euro (filmclubs zelfs 3 euro).


Nog een leuk weetje ter afsluiting:

De filmzaal bevatte lang maar 39 stoelen, omdat volgens de mythe een bioscoop met minder dan 40 stoelen wettelijk gezien door mocht gaan voor seksbioscoop. Dit verhaal is echter enigszins achterhaald. De wetgeving op dit gebied is een klein beetje anders: het was namelijk verboden om in gewone bioscopen niet-goedgekeurde harde pornofilms te vertonen. Dat mocht alleen in seksbioscopen en een bioscoop met meer dan 50 stoelen mocht geen seksbioscoop zijn.

Cavia kòn dus legaal nog 10 stoelen erbij plaatsen, ware het niet dat dit in onze zaal - van het kleinste en charmantste filmhuisje van Amsterdam - niet gepast zou hebben.

(Tekst: P. van Galen, A. Mientjes, D. Vergeer)

 


Photo by Guillermo Florez

 

 

Projecten & partners

Cavia is aangesloten bij Cineville en Amsterdam Alternative .

 

Met dank aan

Filmhuis Cavia wordt ondersteund door Gemeente Amsterdam en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
 

..............